17 Mart 2011 Perşembe

Sultan Kebabı

        Sultan kebabı sultanlara layık kebap yada börek yada yemek diyelim....Tarihini araştırsamda pek birşey bulduğum söylenemez.....Galiba saray yemeklerinden olsa gerek....İçinde hem et hem sebze hemde yufka olması dolayısıyla börek gibi de sayılabilir...Tek başına bir yemektir...

Malzemeler
400-500  gr kadar et.Koyun yada dana ne arzu edilirse.
1tane kurusoğan
2 diş sarmsak
1 su bardağı konserve bezelye
1 havuç
1 patates
tuz,karabiber,kırmızıbiber,kekik
1 kaşık tereyağı
yufka yada bizim buralara özgü satılan lavaş
Kaşar rendesi
Beşemal sosu için malzeme
1su bardağı süt
1 yemek kaşığı un
yarım yemek kaşığı tereyağı
Salçalı sos için malzeme
1kaşık sıvıyağ
1 kaşık salça
3 tane ince doğranmış domates
2 diş ezilmiş sarmsak
yarım bardak sıcak su
Yapılışı
Etin üzerini aşacak kadar sıcak su konulup iyice pişirilir.Ayrı bir tencerede soğan piyaz doğranıp kavrulurken haşlanan etlerde süzülerek eklenir.Sarımsağıda konulup hep birlikte kavrulur.Doğranmış patates,havuç
ve bezelye eklenir.Arzu edilirse bu sebzelerin yerine kabak ve patlıcan eklenebilinir.Baharatları ve biraz sıcak su koyup kapağını  kapatarak suyu çekene kadar pişer.Diğer yandan beşemal sosun yağı eritilip un konulup biraz kavrulur.Sonra telle çırparak sütü eklenir.Muhallabi kıvamına galince ocağın altı kapatılır.Çukur bir kase alınır.İçine eğer lavaş konuyorsa iki tane lavaş üst üste konup kaseye kenarları sarkacak şekilde yayılır.Şayet yufkaysa üçgen kesilen iki parça üst üste arasına bişey sürmeden konulur.Pişirdiğimiz harcın suyunu almadan süzerek yufkanın içine konulur.Dışa sarkan yufkalar içe doğru katlayarak kapatılır.Yağlanmış tepsiye ters çevirerek konulur.Beşemal sostan 1-2 kaşık sıvanıp üzerine kaşar konulur.Isınmış fırında üzeri kızarana kadar pişer.Yemeğimiz fırında pişerken biz salçalı sosu hazırlarız.Tavada yağ salça eritilip doğranmış domatesler eklenir.Bunlar kavrulduktan sonra biraz sıcak su eklenip biraz daha kaynatılır.Fırından çıkarılan yemeğimizi sıcak servis yaparken istenirse sos yanlarına dökülerek yada sade olarakta servis yapılabilinir....Ben anlatmaktan yorulsamda sizler emin olun yemekten yorulmayacaksınız....Afiyetler olsun.....

2 yorum:

  1. ellerinize saglik bu kadar uzun uzun yazdiginiz icinde tesekkuler cok guzel olmus

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim teşekkürler.Selamlar...

      Sil