30 Eylül 2011 Cuma

Kayseri Mantısı

...Ve nihayet mantı yapmaya fırsat bulabildim şükür.Kaç zamandır yapayım diyordum...Tabi Kayseri gelini olarak biran önce yapmam lazımdı biliyorum...Ben iki beze olarak yaptım buda yaklaşık on tabak çıkıyor...Her bir beze için hamuruna  bir yumurta kırmak iyi oluyor...Bu son anda pişirilen yemeklerin fotoğraf çekiminde biraz zorlanıyorum...Genelde misafirlerim olduğu için...neyse haydi yapımına geçelim...


MALZEMELER ( HAMUR İÇİN )
  1.  2 yumurta 
  2. 1 çay bardağı kadar su
  3. Alabildiği kadar un ( hamur çok sert olacak şekilde )
  4. 1 yemek kaşığı tuz
MALZEMELER ( İÇ HARCI İÇİN )

  1. 250-300 gr kadar kıyma
  2. 2 orta boy soğan
  3. 1 yemek kaşığı fesleğen ( reyhan )
  4. Karabiber , pulbiber ,tuz
SOSU İÇİN
  1. 1 yemek kaşığı domates salçası
  2. 1 tatlı  kaşığı biber salçası ( arzu ederseniz )
  3. Biraz pulbiber
  4. 1 yemek kaşığı tereyağı
  5. Biraz sıvıyağ
  6. Sarımsaklı yoğurt
  7. Sumak
YAPILIŞI

  • Hamur malzemeleri karıştırılıp sert bir hamur elde edilir.
  • 15-20 dakika kadar iyice yoğrulur hamur özlü hale getirilir.
  • Hamur iki parçaya ayrılır. 
  • Ağzını kapatıp bir kenara alınır.
  • Kıyma , soğan ,baharat iyice yoğrulur.
  • Bezenin biri merdane yardımıyla açılır.
  • Daha büyüdükten sonra oklavaya sararak ince hale gelene kadar açılır.
  • Bıçak yardımıyla yaklaşık bir buçuk iki cm lik kareler halinde kesilir. ( orjinali daha küçük )
  • Hazırladığımız iç harçtan ortalarına konulup bohça gibi kapatılır.
  • Bu şekilde hamur tamamlanır.
  • Tencereye  koyduğumuz suyu kaynatıp tuz atılır. ( mümkünse önceden haşlanan et suyu kullanılırsa daha lezzetli olacaktır )
  • Hazırlanan mantılar içine atılır.
  • Kaynar hale gelince beş dakika daha kaynatılır.
  • Mantı suyun içinde durarak biraz  fazla suyu dökülür ( tamamen susuz bırakılmaz )
  • Şimdi işin püf noktası olan can suyu denilen bir bardak soğuk su eklenir. ( yapışıp şişmesin diye )
  • Bir - iki dakika sonra mantılar aşağıya çökmeye başlayacaktır o zaman fazla suyu varsa alınır.
  • Tavada hazırlanan salçalı yağ yakılıp tencereye mantıların üzerine dökülür.
  • Tabaklara sevis yapılır.
  • Üzerlerine yoğurdu gezdirilip sumakla süslenir .
  • Sıcakken servis yapılır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder