14 Kasım 2011 Pazartesi

Mahluta Çorbası

  Bazı markaların geleneksel çorbalarımızın hazırını yapmasıyla bu çorbalar kaybettiği itibarını yavaş yavaş geri buldu desek yalan olmaz...Mahluta arapçada zannedersem karışım anlamına gelmektedir..Annem bu çorbayı küçüklüğümden beri yaptığı için ben bu çorbanın bizim oralara yani Darende yöresine ait  bir yemek olduğunu  zannediyordum...Küçük bir araştırma yapmamla anladımki güneydoğu ve arap ülkelerinin bazılarıda yapıyormuş.. .Yalnız araştırmalarım da  mahluta çorbasında kıymaya rastlamasam da annemin yaptığı kıymalı olurdu.Ben tıpkı annemin ki gibi yaptım yani kıymalı...Buyrun...



MALZEMELER

  1. 1 su bardağı kırmızı mercimek
  2. 2 tane orta boy kuru soğan
  3. 3 yemek kaşığı dolmalık pirinç
  4. 1 kaşık tereyağı
  5. 1-2 kaşık sıvıyağ
  6. Yarım kaşık biber salçası
  7. Kurunane , kimyon ,karabiber varsa kişniş
  8. 2-3  yemek kaşığı kıyma
  9. Et veya tavuk suyu

YAPILIŞI

  • Mercimek ve pirinç yıkanarak tencereye sıcak suyla birlikte konulup kaynatılır.
  • Ayrı bir tavada tereyağı ve soğan kavrulur.
  • Soğan kavrulduktan sonra kıyma eklenerek oda kavrulur.
  • Salçası eklenir.
  • Soğan ve kıymayı tenceredeki mercimeğe eklenir.
  • Baharatları eklenerek suyuna bakılır.
  • Eğer yeterince kıvamı olmadıysa sıcak su eklenerek pişirilir.
  • Çorba kıvamını bulunca ocak kapatılır.
  • Üzerine tavada kırmızı biber ve kurunane eritilerek dökülür.
  • Sıcak servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder