6 Aralık 2011 Salı

Özbek Havuç Salatası

    Hani çok sağlıklı ve kolay  tatlar vardır ya bu salata da öyle hiç düşünmeden yapabilirsiniz...Resimde de görmüş olduğunuz gibi orjinal özbek tabağıyla sunayım dedim...Güzel arkadaşım Firuze bizlerle paylaştığı  birçok  güzellikten yalnızca biridir bu salata...Onun  da burda kulaklarını çınlatmadan geçemeyeceğim...Bu salatanın orjinal malzemesi olan uksus yani bizdeki  sirke ruhu galiba . Bakü de yaşayanlar kolay bulabilir ama o yoksa onun yerine limon yada normal sirke de olabiliyor ( en güzeli uksusla olanı tabi )...



MALZEMELER

  1. 1 kg büyük  kalın havuç
  2. 2-3 diş sarımsak
  3. 1 tatlı kaşığı şeker
  4. 1 tatlı kaşığı tuz
  5. Biraz sızma zeytinyağı
  6. 1 yemek kaşığı uksus çay bardağına konularak üzeri yarım çay bardağı olana kadar su eklenir.
  7. 1 yemek kaşığı kişniş tohumu
YAPILIŞI

  • Havuç yıkanarak soyulur.
  • Jüliyen aletiyle havuç uzun olarak çıkarılır. ( alet yoksa bu salata olmaz )
  • Üzerine tuz ve şeker atılır.
  • El ile ovarak ezilir.
  • Bir kenara alarak 10-15 dakika bekletilir.
  • Uksus sulandırılarak havucun üzerine gezdirilir.
  • Zeytinyağı gezdirilir.
  • Tuzuna bakılarak kişniş eklenir.
  • Sarımsak ezilerek salataya eklenir.
  • İyice karıştırılır.
  • Mümkünse birkaç saat dolapta bekletilir.
  • Bir hafta kadar buzdolabında bekleyebilir.
  • Biraz turşu biraz salata tadında.
  • Afiyet olsun...

2 yorum:

  1. Uksuz aksrayda bakkallarda var çok güzel ve değişik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sirkeyi kastettiniz sanırım. Sirke ruhu bakkalarda bulunmaz diye düşündüm. Buşunuyorsa çok güzel.

      Sil