24 Şubat 2012 Cuma

Bademli Pilav

    Pilavlar, içindeki malzemelerdeki yapılan küçük değişiklerle ana yemek, garnitür veya beş çayı ikramı gibi birçok yerde kullanılabilir.Bademli, tavuklu ve birçok şeyli pilav yapmaya ne dersiniz ?



MALZEMELER


  1. 2 kalçalı but ( veya küçük bir tavuk )
  2. 2 su bardağı pirinç ( ben basmati pirinç kullanıyorum )
  3. Yarım su bardağı badem
  4. 3 yemek kaşığı kuş üzümü
  5. 3 yemek kaşığı çam fıstığı
  6. 2-3 yemek kaşığı tereyağı
  7. 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  8. 3 su bardağı sıcak su ( yarısı tavuk suyu )
  9. Karabiber, kimyon ( ben zire kullanıyorum tohum halinde ),yenibahar ve tuz
YAPILIŞI

  • Pirinç ılık tuzlu suya ıslatılarak yaklaşık bir saat bekletilir.
  • Tavuk yıkanıp tuz ve karabiber atılır. ( tane biber )
  • Üzerini kapatacak kadar sıcak su eklenerek düdüklü tencerede yaklaşık 15-20 dakika haşlanır.
  • Ilıyınca çıkarıp didiklenir. 
  • Kuş üzümü ayıklanarak ılık suda 10 dakika şişmesi için bekler.
  • Badem eğer kabuklu ise sıcak suya batırarak çıkarıp soyulur.
  • Teflon veya yanmaz bir tavayı ocağa koyarak ısıtılır.
  • Önce bademleri koyup tahta kaşıkla karıştırarak hafif pembeleşene kadar tutulur.
  • Bademler hafif renk alınca üzerine fıstıklar eklenir. ( dikkat edilmeli fıstık çabuk yanar )
  • Pilav yapılacak tencereye tereyağı ve zeytinyağı konulur.
  • Eriyince yıkanmış pirinçler eklenir.
  • Hafif kavurduktan sonra bademler ve üzümler de eklenir.
  • Sıcak suyu dökülerek yavaşça bir defa karıştırıp ocağın altı en sona kısılır.
  • Suyunu çekip pilav olunca kapatılarak içine baharatları ve tavuğu eklenir.
  • Yavaşça karıştırıp tencerenin ağzına havlu kağıt konur.
  • Tencereyi sofra bezine sararak yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Afiyetler olsuuunnn....

2 yorum: