27 Eylül 2012 Perşembe

Yufkalı Milföylü Etli Börek

  Çalışan veya bebekli bir hanımsanız ( veya bey iseniz) ve illede börek yapmak isterseniz.Bu tarif tam da size uygundur.Yani hem çıtır çıtır el açması görünümünde ve tadında... Hem çok kolay bir börek.İç harcı zevke göre değişebilir.Daha öncede paylaştığım muhteşem bir tat olan Özbek Samsasının tadına çok yakın bir tat da...Yani denediyseniz bir ön hatırlatma yapayım dedim...



MALZEMELER


  1. 8 yaprak milföy hamuru
  2. 2 tane yufka ( veya bizim buralar için 4 tane orta boy ince lavaş)
  3. 1 çay bardağı sıvı yağ
  4. 1 çay bardağı süt
  5. 3 tane yumurta ( birinin sarısı üzerine)
  6. 1 su bardağı maden suyu
İÇ MALZEME

  1. 250 gr küçük doğranmış kuzu eti ( veya kıyma)
  2. 2-3 tane patates
  3. 2 orta boy soğan
  4. Karabiber,kırmızı biber ve tuz
  5. 2-3 kaşık tereyağı yada sıvı yağ
  6. 1 çay kaşığı dövülmemiş kimyon tohum halinde ( zire yada gire)
ÜZERİ İÇİN 

  1. 1 yemek kaşığı tereyağı
  2. 1 yumurta sarısı ( iç malzemedeki yumurtanın birisi)
YAPILIŞI

  • Soğan incecik doğranır.
  • Tavaya yağ konularak kavrulur.
  • Küçücük doğanmış etler eklenir.
  • Karıştırarak kavrulur.
  • Küçük küp şeklinde doğranan patatesler eklenerek kavrulmaya devam edilir.
  • Tuz ve baharatları eklenerek tavanın kapağını kapatıp 5 dakika daha pişirilir.(yani patatesler yarı pişmiş bir halde olup böreğin içinde pişecektir.)
  • Milföyleri buzluktan çıkararak yumuşaması beklenir.
  • Yaklaşık 30 cm civarı olan kare yada dikdörtgen fırın tepsisi yağlanır.
  • Milföylerin uçlarını üste üste gelecek şekilde dördünü birbirine tutturulur.( benim milföyler ikili olarak yapışıktı zaten)

  • Dördü birden merdaneyle az açılıp tepsi kadar yapılır.
  • Bıçakla milföylerin çok kabarmaması için birkaç yerine batırılır.
  • Sıvı yağ,süt ve yumurtalar çırpılarak hazırlanır.
  • Yufkanın  biri koparılarak parça parça bu sıvıya batırıp tepsideki milföyün üzerine konulur.
  • İç harcı yayılır.
  • Üzerine ikinci yufka da kalan sıvıya batırılarak iç malzemenin üzerine konulur.
  • Kalan dört milföy açılarak böreğin üzeri kapatılır.
  • Bıçakla kare kare kesilir.
  • Maden suyu yavaş yavaş üzerine gezdirilir.
  • Yaklaşık 5-10 dakika kadar dinlendirilir.( maden suyunu çekmesi için)
  • Eritilmiş soğumuş 1 yemek kaşığı tereyağının içine yumurta sarısı konularak karıştırılır.
  • Fırça yardımıyla böreğin üzerine sürülür. 
  • Önceden ısınmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkarılıp kareler tekrar bir kesilerek 10 dakika kadar dinlendirilir. 
  • Afiyet bal şeker olsuuunnn...

8 yorum:

  1. bu börek çok am açok güzele benziyor...
    hemde içinde et varmış...
    ben bayılırım...
    çok güzel bir tarif olmuş...
    elleirne sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Evet,itiraf edeyim dünkü misafirim de öyle dedi ;))) Teşekkürleer Şirine...

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  4. Beğenmenize sevindim Fuat bey....Teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  5. İlk fırsatta denemek isterim çok farklı bir tarif ellerinize sağlık.Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Mehtap hanım umarım yapınca da beğenirsiniz...Sevgilerimle...

      Sil
  6. nefis görünüyor ellerinize sağlıkk :)

    YanıtlaSil
  7. Beğenmenize sevindim teşekkürler Merve...

    YanıtlaSil